MUŞ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
KORKUT DEVLET HASTANESİ
Kurumsal
Bakanımız
İl Sağlık Müdürümüz
Hastanemiz
Tarihçemiz
Kalite Politikamız
Misyon&Vizyon
Korkut İlçe Tanıtımı
Hastane Organizasyon Şeması
Yönetim Kadromuz
Hastane Yöneticisi
İdari ve mali Hizmetler Müdürü
Birimlerimiz & Personellerimiz
Dahiliye Polikliniği 1/2
Çocuk Hastalıkları Polikliniği
Diş Hastalıkları ve Tedavisi
Acil Polikliniği
Evde Sağlık Hizmetleri
Evde Sağlık Hizmeti Nedir
Nasıl Başvurulur
Kimler Faydalanır
Diyet Polikliniği
Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi
Doktorlarımız
Uzman Doktorlarımız
Bilal AKDEMİR -İç Hastalıkları Uzmanı
Aybike SÖĞÜT - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Necati ULU -İç Hastalıkları Uzmanı
Pratisyen Doktorlarımız
Levent KAŞDAŞ -PRATİSYEN DOKTOR
Haluk LEVENT - PRATİSYEN DOKTOR
Furkan ALPASLAN - PRATİSYEN DOKTOR
Mesut AKKOYUN -PRATİSYEN DOKTOR
ÖMER ÇELİK -PRATİSYEN DOKTOR
Rozerin YAVAŞ - PRATİSYEN DOKTOR
İbrahim ERDOĞAN -PRATİSYEN DOKTOR
Zeynep ÇETİNKAYA-PRATİSYEN DOKTOR
ÜMMÜGÜLSÜM YARŞİ - PRATİSYEN DOKTOR
ORHAN YEŞİLKAYA - PRATİSYEN DOKTOR
Diş Doktorlarımız
Dt. Özlem CİN
Diyetisyen
Zafer ÇİÇEK - Diyetisyen
Sağlık Personelleri
Otomasyon Personelleri
Hasta Bilgilendirme
Hasta Hakları
Hasta Sorumlulukları
Nasıl Muayene Olabilirim ?
Poliklinik Saatleri ve Öncelik Sırası
Nasıl Randevu Alırım ?
Refakatçi Kuralları
Ziyaretçi Kuralları
El Hijyeni
Hastanemizin ziyaret saatleri
Fotoğraf&Video Galeri
4 MART DÜNYA OBEZİTE GÜNÜ
Sağlık personellerine CPR eğitimi verildi
Kırmızı Kod Tatbikatı
Kanser de erken tanı ile ilgili hasta bilgilendirme çalışması yapıldı
İşitme engelli hastalarımıza daha iyi hizmet verebilmek amacıyla 10 personelimiz 120 saatlik işaret dili eğitimi sonucunda sertifikalarını teslim aldılar
İşitme engelli hastalarımıza daha iyi hizmet verebilmek amacıyla 10 personelimiz 120 saatlik işaret dili eğitimi sonucunda sertifikalarını teslim aldılar
Kanser tanısı almış hastalara yardım için kermes düzenlendi
3 Aralık Dünya Engelliler Günü
18-24 Mart Yaşlılar Haftası Evde Sağlık Ekibimiz Başımızın tacı yaş almış hastalarımızı ziyaret etti
20 Mart Dünya Oral Sağlık Günü
Online Laboratuvar
İletişim&Konum
1 - 7 Nisan Ulusal Kanser Haftası
1 - 7 Nisan Ulusal Kanser Haftası
03 Nisan 2025
1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası
Kanser, dünyada ve ülkemizde ölümlere sebep olan hastalıklar arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı problemidir. Sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır. Yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle ülkelerin ekonomisini de olumsuz etkilemektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 yılı verilerine göre; ilgili yılda küresel bazda 19.9 milyon yeni kanser vakası tespit edilmişken, hastalığa bağlı 10 milyona yakın ölüm gerçekleşmiştir. Dünya genelinde, 75 yaşına kadar her 5 kişiden 1 kişinin kansere yakalanacağı ve her 10 kişiden 1’inin ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Dünyada ve ülkemizde ilk sıralarda yer alan kanser türleri akciğer, meme ve kolorektal kanserler olarak benzerlik göstermektedir.
Gelecek yıllarda dünya nüfusunun artması, yaşlanması ve kansere yol açabilecek risk faktörlerine daha çok ve uzun süre maruz kalınması ile birlikte gerek tanı konacak kanser olgu sayısının gerekse bahsi geçen hastalığa bağlı ekonomik, sosyolojik ve psikolojik yükün artması beklenmektedir.
Kanserlerin %90’ı çevresel, %10’u ise genetik faktörlere bağlı olarak gelişmekte olup çevresel faktörler arasında yer alan tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlar ile etkin mücadele yoluyla %30-%50 oranında önlenebileceği bilinmektedir. Risk faktörleriyle mücadele edilmek suretiyle ortaya çıkması önlenebilen, erken teşhis edildiğinde etkin tedavi edilerek yaşam kalitesi artırılabilen kanser türleri göz önüne alındığında farkındalığın, kanser belirtilerini bilmenin ve tarama faaliyetlerinin önemi ortaya çıkmaktadır.
Bu bağlamda “1-7 Nisan” tarihleri arasını kapsayan hafta, ülkemizde “Ulusal Kanser Haftası” olarak belirlenmiştir ve her yıl, ülkemiz açısından önemi giderek artan kanser hastalığına karşı halka farkındalık oluşturmak, sunulan sağlık hizmetlerini tanıtmak ve taramalara katılımı artırmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler, kanser mücadelesinde önemli bir yer tutmaktadır.
Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama Programları
Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlarda yılda bir kez klinik meme muayenesi, 2 yılda bir mamografi ile yapılmaktadır.
Rahim ağzı kanseri taraması; 30-65 yaş arasındaki kadınlarda 5 yılda bir HPV-DNA testi ile yapılmaktadır.
Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklerde 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ile yapılmaktadır. Bu kişilerin 10 yılda bir kolonoskopi yaptırması önerilmektedir.
Bakanlığımızın koruyucu ve önleyici faaliyetleri içerisinde önemli bir yeri olan kanser taramaları; Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM), Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ve Mobil Tarama Araçları ile de kişilerin bulundukları yerlerde ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerine yönlendirilmekte ve ileri tetkikler yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından verilmektedir.
Bununla birlikte halkı bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma çalışmalarının yılın bir haftası ile sınırlı tutulmayıp yıl boyunca sürdürülmesi kanser mücadelesinde önemli kazanımlar sağlayacaktır.
×